Monday, 24 November 2014

Lapangan Terbang Tiada dalam Akujanji BN Kedah

Gherek ingin mengucapkan terimakasih kepada KedahLanie kerana meletakkan link blog ini di Blog mereka. Jadi, walaupun Gherek tidak mengemaskini blog ini tapi sentiasa ada pelawat menjenguk blog ini. Terima kasih.

Gherek telah beberapa kali membaca dan cuba memahami akujanji BN pada PRU13 yang lalu. Gherek mencari dimana letaknya akujanji BN akan mengatakan untuk menyediakan sebuah Lapangan Terbang Antarabangsa baru. Dari awal sehingga akhir, gherek tak jumpa. Tapi yang ini Gherek jumpa.


Yang menjadi perhatian Gherek ialah tentang mereka-mereka yang begitu beriya-iya mempromosi lapangan terbang yang baru ini, iaitu exco yang menjaga ICT dan Industri Berat/Biotek. Tiada kaitan dengan penyediaan prasarana seperti jalan atau lapangan terbang. Malah yang menjadi partner kepada exco ini ialah Presiden KTPC yang sepatutnya tugas beliau ialah mempromosi KHTP kepada pelabur luar.
Syok dan menariknya kedua-dua pesonaliti ini begitu ghairah melobi lapangan terbang baru. 

Sebab-sebab diberi ialah DUN yang diwakili bakal jadi kawasan Lapangan Terbang tersebut. KHTP akan lebih dikenali jika ada lapangan terbang antarabangsa.

Gherek nak cakap senang ja. Tidak ada lapangan terbang pun, Intel, First Solar, Fuji, Infineon dan lain-lain datang juga. Ini bergantung kepada kebijaksanaan Presiden KTPC dan exco berkaitan memporomosi Taman Teknologi tersebut. Setakat ini gherek tak nampak satu syarikat besar yang sudah dibawa mereka kecuali Abbot yang baru ini mengadakan upacara pecah tanah. Tapi gherek diberitahu yang Abbot ini sudah lama sebelum BN memerintah sudah membuat penilaian dan berminat. Jadi, presiden baru hanya pakai songkok hitam saja dan buat majlis perasmian.

Jadi jika tiada dalam manifesto, kenapa beriya-iya nak adakan sedangkan kos yang bakal terlibat sangat tinggi. Malah budget tersebut boleh menyelesaikan beberapa janji dalam manifesto. 

Nampaknya rakyat sedang diperbodohkan oleh mereka. Janji lain, nak buat lain. Malah jika dilaksanakan apa yang mereka tersangat nak buat ini, janji-janji lain sudah tentu tidak boleh mereka penuhi.

Lain kali tak payah berjanji kalau lain pula yang nak dibuat.
read more...

Friday, 21 November 2014

Jawapan BODOH Exco JKR

Ini mesej yang gherek terima melalui email. Jika benar, gherek pun nak gelak kuat. Begini ka taraf exco jawab soalan.

Yang syoknya soalan dari ADUN UMNO sendiri. Hangpa memang depa lihat macam macai ja la ADUN UMNO oi.

" ada perkara baru yang dibangkit dalam dewan berkenaan pembinaan Pelabuhan di Pulau Bunting. Exco JKR, Tajul bagi maklum kat Dewan, Pelabuhan tak akan dibina di Pulau Bunting sebab mahu menumpu pembinaan Lapangan Terbang Kulim. Adun Pantai Merdeka tanya Tajul jambatan ke pulau sudah siap dan kerajaan pusat telah lulus highway baru dari Gurun ke Pulau Bunting bernilai ratusan juta ringgit . Untuk apa buat highway kalau Pelabuhan tak akan dibina,
Exco hebat ni ...


Tajul dengan nada marah menjawab ini peruntukan Pusat kita buat sajalah, tak ka bodoh jawapan tersebut. Sebenarnya Tajul ada interest dalam pembinaan highway tersebut dan ianya bakal jadi gajah putih lagi.

Surat khabar cina dah boh Tajul.

Airport belum tentu lagi, Ni infra dah ada, highway pun dah lulus, minta peruntukan untuk buat pelabuhan. Lebuh raya persisir pantai patut disegerakan hingga ke Penang"


Inilah mesej yang dihantar. Jika ini punya jawapan EXCO, haha gherek tak tau nak kata apa dah. Yang dah ada nak dibiarkan jadi gajah putih, yang dah dilulus budget nak ditangguhkan dulu.

Mana satu prioriti hangpa ni? 

Lemah lemah. Tapi terima kasih juga kepada ADUN Pantai Merdeka yang bertanya. Sekurang-kurangnya rakyat Kedah tau tahap EXCO JKR ni. 

Hangpa pakat pikiaq la woi!


read more...

Blogger UMNO

Tersenyum lebar Gherek bila ada orang email komen blogger/facebooker hebat UMNO tentang katanya blog hantu yang dibuat oleh orang UMNO untuk hentam UMNO.  

Seperti biasa mereka mula menyerang sesama sendiri kerana nak hidup. Mereka tak jawabpun isu yang dibangkitkan tetapi blogger UMNO ni yang syoknya terus serang sesama mereka sendiri.

Kesimpulan gherek amat senang, inilah kalau duit menjadi keutamaan.

Kisah PENUTUPAN atau PENAMATAN OPERASI pasar malam Pantai Johor menarik perhatian. Gherek cadangkan blogger hebat UMNO yang suka menyerang sesama sendiri jawab apa yang nak dibentangkan disini.

PETUTUPAN bukan bermakna pindah ke tempant baru. PENAMATAN juga bermakna tiada perpindahan ke lokasi baru. Seluruh operasi peniaga-peniaga kecil Melayu di sekitar kawasan ini akan ditutup atau tidak dibenarkan berjalan seperti normalnya. Peniaga-peniaga Melayu (majoritinya) menjual barangan mereka disini. Dah berpuluh tahun mereka berniaga disini.

Kenapa nak ditutup? Apakah alasan kesesakan jalan menjadi penyebab utama penutupan? Ini alasan orang bodoh saja. 

Jika berlaku kesesakan jalan pun, tentu ada jalan penyelesaian lain seperti Traffic rerouting atau boleh letak traffic controller disitu dengan sedikit kos tambahan. Atau ada kawalan parking disektar pasar malam.

Semua pasar malam berlaku kesesakan. Lihat Simpang Kuala Kedah. Dah jadi macam kampung Cina, tapi kenapa tiada penutupan berlaku?

Gherek pesan kepada blogger hebat UMNO supaya jawab jer isu yang dibangkitkan. Disebabkan tak tahu nak jawab apa, hangpa tembak menembak kengkawan sendiri. Hahah, mentang-mentang kami blogger pro pembangkang dok diam.

Memang tak senonoh la hangpa! Selamat berantakan sesama sendiri. Yang menang dapat habuan banyak kot?

read more...

Bila Gherek bersuara, ada blogger UMNO melatah

Gherek baru perasan yang bila saja gherek tulis sesuatu dalam blog ini, ada blogger UMNO melatah meroyan tak tentu hala. Hahahah buat malu UMNO la ooi.

Gherek merayau dalam FB. Hahah memang betul la depa meroyan. Habis blogger yang ada di Kedah dituduh depa tuduh.

Pasaipa hangpa risau sangat tentang blog picisan ni? Tiada pelawat pun. Tulih pun macam budak bodo, tapi hangpa risau.

Kalau hangpa hebat sangat, jawab apa yang ditulis. Jangan dok meroyan cari sapa penulis. Tu semua trick lama, trick orang malas bepikiaq!

Kedahlanie letak link blog ni dalam blognya. Terima kasih kerana sudi promosi blog picisan yang ditakuti blogger UMNO. Kalau depa tak mau menjawag, kita biar orang lain baca dan nilai.

Gherek senang ja. Jawab saja apa yang gherek tulih Baru syok kita berbahas. Biaq pembaca menilai.

Bis sp├Ąter 
read more...