Monday, 24 November 2014

Lapangan Terbang Tiada dalam Akujanji BN Kedah

Gherek ingin mengucapkan terimakasih kepada KedahLanie kerana meletakkan link blog ini di Blog mereka. Jadi, walaupun Gherek tidak mengemaskini blog ini tapi sentiasa ada pelawat menjenguk blog ini. Terima kasih.

Gherek telah beberapa kali membaca dan cuba memahami akujanji BN pada PRU13 yang lalu. Gherek mencari dimana letaknya akujanji BN akan mengatakan untuk menyediakan sebuah Lapangan Terbang Antarabangsa baru. Dari awal sehingga akhir, gherek tak jumpa. Tapi yang ini Gherek jumpa.


Yang menjadi perhatian Gherek ialah tentang mereka-mereka yang begitu beriya-iya mempromosi lapangan terbang yang baru ini, iaitu exco yang menjaga ICT dan Industri Berat/Biotek. Tiada kaitan dengan penyediaan prasarana seperti jalan atau lapangan terbang. Malah yang menjadi partner kepada exco ini ialah Presiden KTPC yang sepatutnya tugas beliau ialah mempromosi KHTP kepada pelabur luar.
Syok dan menariknya kedua-dua pesonaliti ini begitu ghairah melobi lapangan terbang baru. 

Sebab-sebab diberi ialah DUN yang diwakili bakal jadi kawasan Lapangan Terbang tersebut. KHTP akan lebih dikenali jika ada lapangan terbang antarabangsa.

Gherek nak cakap senang ja. Tidak ada lapangan terbang pun, Intel, First Solar, Fuji, Infineon dan lain-lain datang juga. Ini bergantung kepada kebijaksanaan Presiden KTPC dan exco berkaitan memporomosi Taman Teknologi tersebut. Setakat ini gherek tak nampak satu syarikat besar yang sudah dibawa mereka kecuali Abbot yang baru ini mengadakan upacara pecah tanah. Tapi gherek diberitahu yang Abbot ini sudah lama sebelum BN memerintah sudah membuat penilaian dan berminat. Jadi, presiden baru hanya pakai songkok hitam saja dan buat majlis perasmian.

Jadi jika tiada dalam manifesto, kenapa beriya-iya nak adakan sedangkan kos yang bakal terlibat sangat tinggi. Malah budget tersebut boleh menyelesaikan beberapa janji dalam manifesto. 

Nampaknya rakyat sedang diperbodohkan oleh mereka. Janji lain, nak buat lain. Malah jika dilaksanakan apa yang mereka tersangat nak buat ini, janji-janji lain sudah tentu tidak boleh mereka penuhi.

Lain kali tak payah berjanji kalau lain pula yang nak dibuat.

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

9 comments: on "Lapangan Terbang Tiada dalam Akujanji BN Kedah"

Post a Comment